Budapest Cowbells

A flag foci már nem csak gyerekjáték

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) 2023. október 16-án elfogadta a végrehajtó bizottság javaslatát, amely többek között öt amerikai gyökerekre visszatekintő sportág beemelését jelenti a 2028-as játékok programjába. Az öt sportág egyike a flag football, amely az amerikai foci egyszerűbb és kontaktmentes változata.

A flag foci alapvető szabályai nem sokban különböznek az amerikai focitól. A pálya mérete és a játékosok száma szabályrendszerenként eltér, az azonban biztos, hogy a játékosok egymás földre vitele helyett egy zászlót tépnek le az ellenfél derekáról szerelés gyanánt. A játékot főként gyerekeknek oktatják, hiszen kiváló eszköz az amerikai foci mozgáskultúrájának megismerésére. Természetesen korábban is játszották felnőtt csapatok is, de az olimpiai tervbe való integrációja mindenképp növelni fogja a sportág népszerűségét.

A NOB a Nemzetközi Amerikai Futball Szövetség által elismert flag foci szabályokat tárgyalta, amelyek 5 fős csapatokról szólnak, 40 yard hosszúságú és 20 yard szélességű pályával, és kétszer 15 perces játékidővel. Amennyiben ezen nem változtatnak addig, öt év múlva standard flag foci szabályokkal indulhat a sportág olimpiai története.

Az amerikai foci szempontjából ez hatalmas előrelépés, hiszen minden bizonnyal az anyasportág népszerűségének is lökést ad az újfajta tojáslabda (a szintén tojás alakú labdával játszott rögbi már régóta szerepel az Olimpián). Mindemellett számos olyan élsportoló bemutatkozását teszi lehetővé ez a lépés, akik korábban azért nem jutottak el a nemzetközi sportélet legnagyobb eseményének számító nyári olimpiai játékokra, mert sportáguk nem szerepelt a NOB listáján.

A flag foci mellett a lacrosse, a krikett, a fallabda és a baseball is helyet kapott a Bizottság döntésének értelmében. A hosszú idő után, 2028-ban ismét az amerikai kontinensre, nevezetesen Los Angelesbe költöző játékok tehát több tengerentúli eredetű sportágnak is otthont adnak majd.

Fotó: Kutasi Petra

Magyarországon még meglehetősen korlátozottak a lehetőségek, de majdnem minden amerikai futball klub készül arra, hogy csapatot indítson. A Cowbellsnél nagyon fiatalon, már 9 éves kortól lehetőséged van elindulni az Olimpia felé vezető pályán. A Cowbells flag football szakosztálya lassan hároméves múltra tekint vissza, az elmúlt évek során pedig rengeteg tapasztalatot sikerült szerezni. A keddi és csütörtöki edzéseken játékos formában vezetjük be a gyerekeket az amerikai futball világába, amely nagy előnyt jelent a későbbi pályafutásuk során, hiszen már megfelelő koordinációs képességekkel vághatnak neki a tackle focinak.

Programunkról részletesebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ha kipróbálnád a sportágat keress fel minket social felületeinken vagy a management@cowbells.hu e-mail címen!

You must be logged in to post a comment Login