Budapest Cowbells

Történelem

Csapatunk a Budapest Cowboys és az Újbuda Rebels fúzióját követően jött létre.

A fúzió előtt

A Budapest Cowbells létrehozása 2014 februárjára tehető, amikor is az Újbuda Rebels, valamint a Budapest Cowboys csapatainak vezetősége a remélt nagyobb sikerek érdekében fúzió formájában hozták létre az új sportegyesületet.

Az Újbuda Rebels története

A csapat 2004-ben North-Pest Vipers néven jöttek létre, de 2008-ig több belső ellentétnek köszönhetően a vezetőség és a játékoskeret is több ízben átalakult. Egy ilyen konfliktus eredményeként 2008-ban a volt Vipers játékosok magukra hagyva a régi vezetőséget, hozták létre az Újbuda Rebels együttesét. 2010-ben indultak újra először bajnokságban, ahol egyből megnyerték az akkor Divízió III névre hallgató harmadosztályt, így magasabb osztályba léptek, amelyből 2012-re a MAFSZ meghívására a legmagasabb osztályba, vagyis a HFL-be kerültek. A tudatos építkezést mutatja, hogy 2013-ra megalakult a Rebels II. és junior gárdája is egyaránt.

A Budapest Cowboys története

Munkám során már beszéltem a ’90-es évek második felében külföldön szereplő és ott nagy sikereket elérő „ős-Cowboys-ról”. A 2000-es évek közepén a régi játékosok újra edzőmeccseket kezdtek játszani, melynek hatására 2006-ban újraalapították, immáron a MAFSZ tagjaként a sportegyesületet. 2006 őszén a Blue Bowl-on mutatkoztak be, ahol az elődöntőig meneteltek. 2007-ben a másodosztályban bajnoki címet szereztek, majd a következő évben, az akkori legmagasabb osztályban a Divízió I-ben csupán a döntőben szenvedtek vereséget a Budapest Wolvestól. Szintén 2008-ban egy komoly toborzás eredményeként létrejött a Cowboys II és a saját junior csapatuk is. 2009 és 2010-ben nagynevű amerikai edzők bevonása ellenére sem jöttek az elvárt eredmények, majd a 2011-es nem hivatalos szezont követően 2012-ben egy hullámvölgynek köszönhetően a visszalépés mellett döntött a csapat vezetősége és a legalsó, vagyis a harmadosztályból, immáron újra egy csapattal kezdte meg a Cowboys az építkezést. A 2012-ben először a harmad-, majd 2013-ban a másodosztályú bajnokságot is egyaránt megnyerte a csapat.

A Budapest Cowbells létrejötte

A létrejött fúzió értelmében a két csapat egybeolvasztotta játékoskereteit és így indult neki a soron következő szezonnak. A következő szezont magyar első és harmadosztályban, Újbuda Rebels és Rebels II néven, míg az EFAF égisze alatt futó Central-European Interleague-ben (CEI) és a junior bajnokságban Budapest Cowboys néven indult a már egyesített csapat.
Hivatalosan 2014 decemberében változott az egyesület neve a Cowboys és a Rebels szavak után szabadon Budapest Cowbells-re, amely a 2015-ös bajnoki évben már első csapatával Cowbells néven indult neki a bajnoki küzdelmeknek.

A Budapest Cowbells sporteredményei

A Budapest Cowbells jelenleg képviselteti magát mindhárom felnőtt magyar bajnokságban. A HFL Cowbells, DIV1-ben Cowbells II és az öregfiúk csapatával a DIV II-ben Rebels Oldboys megnevezés alatt.
Az első csapat szerepel évről évre a CEFL-ben, vagyis a Közép-európai futball ligában, ahol nemzetközi csapatokkal mérheti össze tudását. Természetesen az utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektet a csapat, ugyanis U19-es bajnokságban minden évben indít csapatot, de edz fiatalabbakat is és célja az alsóbb korosztályokban is teljes keretet kialakítani.

2015-ben

Címvédőként a csapat a 2015-ös szezonban már Budapest Cowbells néven nevezett a HFL-ben. Az új nevet sikerült egy győzelmi sorozattal felavatni, a csapat legyőzte a Miskolc Steelers-t (42-21), a Győr Sharks-ot (48-23), majd a fővárosi Wolves-ot és Bulldogs-ot is. Előbbi ellen szoros meccset játszva, 28-24-re nyertünk, utóbbi ellen 37-0-s diadalt értünk el. A tökéletes alapszakasz nem jött össze, mert bár a Nyíregyháza Tigers ellen sima, 65-5-ös győzelem született, a HFL-vendég Bratislava Monarchs együttesét nem sikerült megverni. Az alapszakasz második helyezettjeként a harmadik Wolves-zal meccseltünk az egyik döntő helyért, melyet végül a Farkasok szereztek meg, miután 46-21-es győzelmet arattak felettünk.

A 13-mas szám uralta a Cowbells II. szezon kezdetét a Divízió I.-ben. Az első meccsen 21-13-ra vertük a Dunaújváros Gorillaz-t, majd 13-23-ra kikaptunk a Budapest Titans ellen. A harmadik játéknapon az Eger Heroes ellen szenvedtünk nagyarányú, 43-13-mas vereséget. A rossz forma a Miskolc ellen is megmaradt, 49-14-es vereséggel távoztunk a Renegades otthonából. Az alapszakasz zárásaként a Tata Mustangs-ot fogadtuk, és 24-22-es győzelmünkkel a negyedik helyen bejutottunk a rájátszásba. Az alapszakaszt megnyerő Dunaújváros Gorillaz nem sok esélyt adva, 28-6 kiejtett minket a további küzdelmekből.

Az U19-es csapatunk 35-0-s diadallal kezdte az idényt a Győr Sharks ellen, amelyet végül 20-0-ra módosítottak, mert a győriek minden eredményét elvették, mivel nem tudtak kiállni egy későbbi mérkőzésen. Ugyanez történt a Gladiators Juniors-szal, így az ott elért 42-0-s győzelem 20-0-ra változott. A csapat sikerrel vette a következő két mérkőzését is, egyoldalú találkozón, 42-12-re győztünk a Young Guns United ellen, valamint 42-9-re a Nyíregyháza Tigers Junior ellen. A domináns alapszakasz teljesítmény után egy rendkívül szoros, 13-12-re megnyert meccsel jutottunk a döntőbe az E. Juniors ellenében. A döntőben megszakadt a veretlenségi sorozatunk, így a bajnok a Budapest Wolves Junior lett a 36-6 végeredményű finálé után.

2016-ban

Remek alapszakaszt zártunk, 4 győzelem mellett egy vereséget szenvedtünk. A nyitófordulóban a Győr Sharks-ot múltuk felül 37-19-re, majd a városi rivális Wolves-ot győztük le 21-13-ra. A jó kezdés után megtorpantunk, Egerben fektetett két vállra minket a Heroes 14-19-re. A vereség felrázta a csapatot és sorban nyertünk a Miskolc Steelers ellen 41-27-re, majd a Nyíregyháza Tigers ellen 45-7-re, ezzel első helyen jutottunk be a rájátszásba. Az elődöntőben szorosabb meccset játszva, de egyértelmű győzelmet aratva léptünk tovább a Hungarian Bowl-ba a Nyíregyháza Tigers ellenében, a végeredmény 24-7 lett. A döntőben egy utolsó másodperces touchdown-nal maradtunk alul 19-16 arányban a Miskolc Steelers ellen, és szereztük meg az ezüstérmet. A CEFL-szezonban 2 győzelemmel és 2 vereséggel a keleti csoport 3. helyén végeztünk.

A második csapatunk a Divizó I. küzdelmeiben egyoldalú mérkőzésekkel indította az évet. Kezdésként 35-0-ra legyőztük a Tatabánya Mustangs együttesét, majd a Gladiators aratott 48-0-s győzelmet. A nullázások nem értek véget, a harmadik találkozón a Dunaújváros Gorillaz nyert 49-0-ra. A csapat a feltámadás jeleit mutatva, hosszabbítás után 18-12-re legyőzte a Wolves második csapatát, de a folytatás nem sikerült jól. A csapat vereséget szenvedett a Szekszárd Bad Bones és a Miskolc Renegades ellen is. Előbbi 14-34-re, utóbbi 7-48-ra múlt felül minket, melynek következtében nem jutottunk rájátszásba.

Az előző évi döntő után nem sikerült jól a Budapest Cowbells Jr. szereplése az U19-es bajnokságban. Mind a négy mérkőzését elvesztette a csapat, a Tigers Juniors 34-13-ra nyert, az Újpest Bulldogs 12-6-ra győzedelmeskedett, a Wanderers ellen 6-36-os vereséget szenvedtünk, végül a zárófordulóban sem jött össze a siker, 2-23-ra vesztettünk a Miskolc Steelers ellen.

2017-ben

Felemásan kezdődött a 2017-es szezon a Cowbells számára a HFL-ben, miután három mérkőzés után 1-2-es mérleggel állt a csapat. Az első héten a címvédő Miskolc Steelers az előző évi döntő után ismét győzedelmeskedett ellenünk 36-14-re. A Győr Sharks ellen sikerült egyenlíteni a mérlegünkön egy 30-12-es sikerrel, de az Eger Heroes elleni 20-25-ös vereség után negatív mérleggel, nehéz helyzetből vártuk a folytatást. Két szoros győzelemmel a Budapest Wolves (21-14) és DAK Gorillaz (20-17) ellen, 3-2-vel, a harmadik helyen végezve bejutottunk a rájátszásba. A play-offban azzal a két csapattal találkoztunk, akik az alapszakaszban két vállra fektettek minket, de ezúttal fordult a kocka és az elődöntőben az Eger Heroes ellen nagyarányú, 49-6-os győzelemmel repültünk be a döntőbe, sorozatban második évben, majd ott a tavalyi finálé visszavágójaként, szoros csatában 14-10-es diadallal lettünk a Hungarian Bowl győztesei! A csapat részt vett a CEFL küzdelmeiben is, a nemzetközi porondon két vereséggel zártunk.

A Cowbells 2 a másodosztályban szerepelt, mindössze két győzelmet szerezve. Az első játéknapon a Miskolc Renegades győzött ellenünk 37-13-ra, majd a Gladiators ellen összejött az egyenlítés, 21-0-ra vertük meg őket, de az ellenfél lenullázása után minket nulláztak le egymás után kétszer is, elsőként a Budapest Eagles 31-0-ra, majd a későbbi bajnok Fehérvár Enthroners 58-0-ra. A nullázást elkerültük, de nagyarányú, 47-20-as vereséget szenvedtünk a Sasok elleni visszavágón. Ezután sikerült a szépítés és 20-7-re felülkerekedtünk a Renegátokon a nyitófordulós vereség után, de az utolsó meccsen hidegzuhanyként a Koronázok ismét lenulláztak, ezúttal eggyel kevesebb pontot szerezve 57-0-ra győztek.

Junior csapatunk is jól szerepelt 2017-ben, egészen az elődöntőig meneteltek. Elsőként egy szoros mérkőzést vívva, 12-8-ra győztünk a Gladiators ellen, majd egy egypontos vereség jött össze az Enthroners ellen (29-30). Ezt két könnyű győzelem követett (Nyíregyháza 37-0; Wanderers 24-2). Az elődöntőben a Miskolc Steelers-szel találkoztunk, aminek a végén a borsodiak örülhettek a kialakult, 17-22-es végeredménynek.

2018-ban

Az első csapat a HFL mezőnyét erősítette, és rögtön két győzelemmel kezdte az idényt. Az első fordulóban a TD Store Eagles-t fogadva 26-7-es diadalt értünk el, míg a második találkozón a Miskolc Steelers vendégeként arattunk egy pontos győzelmet, és nyertünk 25-24-re. A következő játéknapon a rekordbajnok, városi rivális Budapest Wolves viszonylag simán, 37-8-ra győzelmeskedett felettünk. A nagy pofon felrázta a játékosokat és az alapszakasz hátralevő fordulóiban a csapat nagyarányú győzelmeket szerzett. A Fehérvár Enthroners-t 34-12-re, a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz-t 42-6-ra, a Győr Sharks-ot 31-14-re a Nyíregyháza Tigers-t pedig 37-19-re győztük le. A rájátszásban a Steelers visszavágott az alapszakasz vereségért, 33-14-re győzött és jutott be a döntőbe sorozatban harmadik alkalommal, míg nekünk az elődöntő jelentette a végállomást címvédőként. A csapat részt vett a CEFL-kupa küzdelmeiben, ahol egy mérkőzésig tartott a nemzetközi kaland.

A Cowbells 2 a Divízió 1 nyitófordulójában alulmaradt a Szombathely Crushers-szel szemben 12-0 arányban. A második mérkőzés sem alakult sokkal jobban számunkra, 6-16-os vereséget szenvedtünk a Gladiators ellen. A rossz kezdés felrázta a csapatot, és az alapszakasz további küzdelmeit sikerrel vette, előbb 42-0-ra legyőztük a Budapest Eagles második csapatát, utána 20-0-ra megvertük a Budapest Titans-t, majd 38-29-re a Szekszárd Bad Bones-t, végül a zárómérkőzésen a Miskolc Renegades ellen hangoltunk győzelemmel a rájátszásra egy 34-19 különbségű győzelemmel. Az elődöntőben szoros mérkőzésen a Szekszárd revansot vett az alapszakasz vereségért, és 18-16-os győzelmével a döntőbe jutott.

U-19-es csapatunk a négy mérkőzésből álló alapszakaszt sikerrel vette és három győzelem mellett egy vereséget szenvedett, ezzel bejutott a rájátszásba. Domináns játékkal 35-6-ra felül múltuk a Miskolc Steelers-t, majd 55-12-re a TD Store Eagles-t, utána 51-0-ra a Nyíregyháza Tigers-t. A zárómeccsen beleszaladtunk a késbe a Gladiators ellen, és 28-0-ra legyőztek minket, de már nem számított, mivel a rájátszásba így is bejutottunk. Az elődöntőben a Budapest Wolves várta a csapatot, akiket sikerült legyőzni 27-19-re és történetünk során másodjára bejutni a döntőbe. A fináléban sikerült kiköszörülni az alapszakaszban esett csorbát, és 9-6-ra megnyerni a döntőt a Gladiators ellen, és megszerezni első U19-es bajnoki címünket!

2019-ben

2019-es év az elődöntők éve volt a Cowbellsnél, mindhárom csapatunk eljutott a bajnokság hajrájáig, de a döntő egyik fronton sem jött össze. Az első csapat a HFL-ben vitézkedett, első mérkőzésén 26-6 arányban felülmúlta a Kijev Capitals együttesét. A csapat három meccses győzelmi sorozatot épített ki, miután 38-21 arányban megverte a Miskolc Steelers-t, majd 18-6-ra a Győr Sharks együttesét. A veretlen alapszakasz nem jött össze, mert a városi riválissal, a Wolves-zal szemben 7-9 arányban alul maradtunk. A zárómérkőzésen egy nagyon szoros mérkőzésen felülkerekedtünk a Fehérvár Enthroners-en, a végeredmény 13-12, ezzel a Wild Card kört átugorva elődöntőbe jutottunk. Ott egyből érkezett a visszavágó, ami ismét szoros mérkőzést hozott, de ezúttal a Koronázóknak jött ki egy hajszállal jobban a lépés, és 16-13-mas győzelmükkel bejutottak a döntőbe, amit meg is nyertek. A Cowbells elindult ebben az évben a CEFL-kupában, ahol egy mérkőzés után búcsúztunk a sorozattól.

A Cowbells 2 a Divízió 1-ben kezdte meg szereplését, és itt is sikerült az első csapathoz hasonlóan győzelemmel kezdeni az idényt. A nyitókörben a Dabas Sparks ellen 16-9 arányban nyertünk. A második körben a Szombathely Crushers várt a mieinkre, ahol 49-20-ra alulmaradtunk (a Crusherst egészen a 2021-es szezonig nem sikerült megvernünk korábban). A csapat az egész szezon során váltakozó eredményt ért el, a nyitófordulós győzelem után a második héten kikapott, a harmadikon nyert a Budapest Titans ellen 14-7-re, majd vereséget szenvedett az Eger Heroes-tól 14-6-ra, végül két győzelemmel zárta az alapszakaszt, előbb a Nyíregyháza Tigerst sikerült két vállra fektetni, 33-6-os eredménnyel, majd a DEAC Gladiators csapatán léptünk át 27-0 arányban és jutottunk be az elődöntőbe. Ott ismét Szombathelyre utaztunk, és az alapszakasz után sajnos itt sem sikerült megszorongatnunk a későbbi bajnok hazaiakat, így egy 17-35-ös vereséggel zárult számunkra az idény.

Az U19-es csapatunk szintén az elődöntőig menetelt, az alapszakaszban 3 győzelmet (Miskolc Steelers 27-0, Young Guns United 20-0 és Győr Sharks 28-6) és egy vereséget szerezve (DEAC Gladiators 20-35). A rájátszásban ismét a debreceni együttes volt az ellenfél, a visszavágás pedig nem sikerült, 13-16-os végeredmény alakult ki és a a DEAC mehetett tovább a döntőbe.

2020-ban

A 2020-as szezon során nem indult el a koronavírus járványnak köszönhetően a Cowbells egyik felnőtt bajnokságban sem. Az U19-es csapat a VSD Rangers-szel és az Újpest Rebels-szel közös kooperációként jött létre és nyerte meg második alkalommal a bajnokságot.

2021-ben

A koronavírus miatt elmaradt 2020-as szezont követően, 2021-ben ismét nekifeszültek egymásnak a csapatok. A Cowbells ebben az évben is első csapatával a HFL-ben, második csapatával a Divízió I-ben szerepelt. A HFL-ben ezúttal 4 csapat indult, a Cowbellsen kívül a Budapest Wolves, a Győr Sharks és a címvédő Fehérvár Enthroners. Az alapszakasz során mindenki játszott mindenkivel egy mérkőzést. Csapatunk mindhárom mérkőzését hazai pályán játszotta (A Wolves ellen hivatalosan idegenben játszó csapat voltunk, de a Tichy Lajos Sportcentrumban került megrendezésre a párharc). A nyitómérkőzésen 0-20 arányban maradtunk alul a Koronázók ellen. A következő fordulóban a városi rivális Wolves-ot fogadtuk, ahol a félidei 13-12-es vezetés után 13-30-as vereséget szenvedtünk. Az utolsó találkozó arról döntött, hogy melyik csapat jut be a rájátszásba, ezen pedig a Győr Sharks győzedelmeskedett ellenünk 14-41-re, így a Cowbells a csoport negyedik helyén zárt, és lemaradt a rájátszásról.

A második csapat első mérkőzésén, hazai pályán, 16-13 arányú győzelemmel indította a szezont a VSD Rangers ellen. A következő két idegenbeli találkozón 35-14-re nyertünk a Budapest Titans ellen, 27-14-re az NBA Crushers ellen, ezzel 100%-os mérleggel végeztünk csoporton belül. Majd következett a rájátszás ellenfél DEAC Gladiators, akiktől a Cowbells II. elszenvedte idénybeli első vereségét 26-49-re. Az alapszakasz záró mérkőzésén a Miskolc American Football Team egyoldalú mérkőzésen 0-55-re diadalmaskodott. A rájátszás elődöntőjében a DEAC látogatott Kispestre, ahol szoros mérkőzésen a Kolomposok diadalmaskodtak 40-28-ra, ezzel a Cowbells II bebiztosította helyét a döntőben először története során. A Pannon Bowl-on ugyan alul maradtunk a miskolciakkal szemben, de egy fantasztikus ezüstéremmel zárta a csapat az idényt.

Budapest Cowbells sikerei

Év Bajnokság Bajnoki helyezés
2014 HFL – felnőtt 1. osztály döntő – 1. hely
2015 HFL – felnőtt 1. osztály elődöntő – 3. hely
2015 U19 – utánpótlás bajnokság – döntő – 2. hely
2016 HFL – felnőtt 1. osztály döntő – 2. hely
2017 HFL – felnőtt 1. osztály döntő – 1. hely
2017 U19 – utánpótlás bajnokság – elődöntő – 3. hely
2018 DIVI – felnőtt 2. osztály elődöntő – 3. hely
2018 HFL – felnőtt 1. osztály elődöntő – 3. hely
2018 U19 – utánpótlás bajnokság – döntő – 1. hely
2019 DIVI – felnőtt 2. osztály elődöntő – 3. hely
2019 HFL – felnőtt 1. osztály elődöntő – 3. hely
2019 U19 – utánpótlás bajnokság – elődöntő – 3. hely
2020 U19 – utánpótlás bajnokság – döntő – 1. hely
2021 HFL – felnőtt 1. osztály – 4. hely
2021 Divízió I. – felnőtt 2. osztály döntő – 2. hely

Az eredményeket tekintve elmondható, hogy a Budapest Cowbells az utóbbi 5 év egyik legsikeresebb hazai csapata a kiemelt bajnokságban szerzett 2 bajnoki cím, 1 ezüst és 2 bronz érmének köszönhetően.

#WeAreCowbells #CowbellsNation #RingTheBell