Budapest Cowbells

“A sport felkészít az életre” – CowbellsNation #1

CowbellsNation sorozatunkban a Cowbells-hez kötődő, meghatározó személyiségeket mutatunk be. Az első részben a kétszeres junior magyar bajnok Szücs Kristóf (DE) életébe tekintünk be, akivel a kezdetekről, csapatmunkáról, a pillanatok megéléséről beszélgettünk, illetve arra is kitértünk, hogy diákként milyen szerepet tölt be a sportág az életében.


Hogy került az életedbe az amerikai foci?

Gyerekkoromban gurulós fociztam, de gimi előtt befejeztem, mert már nem azért mentem edzeni, hogy minél jobb legyek, hanem mert megszokottá vált. Gimiben Szüts Bence barátom (jelenleg a Cowbells játékosa) találta a Cowbells toborzó lehetőségét. Elkezdtem informálódni, hogy mi az az amerikai foci, videókat, meccseket néztem. Elmentünk a toborzóra, megtetszett, és ez azóta is kitart. Nem is tudtam még a szabályokat, csak úgy belevetettem magam!

Milyen érzésekkel lépsz ki a pályára egy meccsen?

Úgy vagyok vele, hogy addig kell az adott sportot űzni, amíg izgulsz egy meccs előtt. Én minden meccs előtt izgulok, egészen az első ütközésig a pályán. Nem azért, mert félek, hogy kapok egyet, hanem, hogy minél jobban teljesítsek.

Nemrég töltötted be a 20. életévedet. Már kétszeres junior magyar bajnok vagy, illetve 2019-ben bekerültél a Cowbells HFL keretébe is. Hogy éli meg ezt valaki ilyen fiatalon?

Miután először utazhattam a felnőttekkel egy meccsre, az akkori edzőm, Szücs Tibi azt mondta, hogy eddzek tovább, még erősödnöm kell, de látja, hogy érdemes velem foglalkozni. Ez nekem egy irányt adott, nagyon motivált lettem, azt éreztem, hogy mindent bele, csináljuk! Még keményebb edzésbe kezdtem. Amikor be lettem nevezve a HFL-be, nagyon boldog voltam. Tudtam, hogy nem leszek kezdő, de nem ez volt a lényeg, hanem hogy ott legyek, érezzem milyen, hogy ez mivel jár. Ott voltam mindig az edző mellett, néztem a pályát és hogy ki, mit és hogyan csinál. Tudom, hogy még nagyon sokat kell tanulnom, de akkor nagyon örültem! 

Az U19 csapatban az egyik csapatkapitányi poszt is a tied volt. Milyen érzés volt viselni a karszalagot?

Amikor az első junior bajnokit nyertük 2017-ben, akkor lettem először csapatkapitány. Nagyon örültem neki és hálás voltam. A kapitányság arról szól, hogy támogasd a csapattársaidat mindenben a pályán és azon kívül is, hogy számíthassanak rád és egy vezéregyéniség legyél. Tudtam, hogy azzal jár, hogy példát kell mutatnom és segítenem kell, amiben csak tudok. Majd 2020-ban is kapitány lettem az U19-ben és remélem, hogy jól végeztem a feladatomat.

Szücs Kristóf (DE)

Az amerikai foci a csapatmunkáról szól. A pályán jól működtök együtt, de mi a helyzet az oldalvonalon kívül?

Teljes mértékben számíthatunk egymásra, a pályán és azon kívül is támogatjuk egymást. Jelenleg a felnőttekkel edzem, jó a kapcsolatunk, megvan a bizalom közöttünk. Nem csak fociról tudunk és szoktunk beszélgetni. Ha úgy mész a pályára, hogy mindent megteszel, hogy a legjobb legyél és nyitott vagy, akkor tényleg jó kapcsolatod lesz a csapattal. Ha bírod az egész közeget, nem támadásként veszed a kritikát, hanem úgy állsz hozzá, hogy tanulhatsz belőle, végül meglátod, hogy ez az egész a te javadat szolgálja. Csapatban lenni egyébként szerintem azért is hasznos, mert felkészít az életre. Megtanulod, hogy vannak nehéz dolgok, de fel kell állni, és meg kell csinálni magad és mások miatt. Amit szeretnél elérni, azért keményen meg kell dolgozni.

Jelenleg elsőéves joghallgató vagy. Hogy fér meg az amerikai foci és az egyetem egymás mellett?

Még nincs sok tapasztalatom ebben, hiszen elsőéves vagyok és online oktatás zajlik, de nem könnyű. Figyelni kell egyszerre mindkettőre, ami fárasztó, és olykor előfordulhat, hogy valamelyiket előrébb kell helyezned. A Cowbells viszont támogató, így szerintem meg lehet oldani, hogy mindkettőt maximális odaadással csináljam. Szerintem ha valakinek fontos valami, azt meg tudja oldani. Az amerikai focit nem szeretném feladni, mert még mindig élvezem és sok mindent kell még tanulnom. Remélem van jövőm benne.

Melyik volt a nehezebb: U19 döntőt nyerni vagy a római jog vizsga?

Hát, nehéz megmondani. A római jog, mert ott egyedül vagyok. A döntőt nem egyedül kell megnyerni, ott van a csapat, az edzők. Ha te épp lent vagy, más felhúz, és fordítva. Nagyon tetszik, hogy mindig támogatjuk egymást. Még ha nyersek is vagyunk egymással, de miért finomkodjunk? Ez egy ilyen sport!

Köszönöm a beszélgetést Kristóf, sok sikert Neked a jövőben!

 

Akik pedig idén felsőoktatási felvételi előtt állnak, érdemes tudniuk, hogy az amerikai fociban elért kiemelkedő eredmények után többletpontokat kaphatnak. Erről bővebb információ az alábbi linken található.

#WeAreCowbells #CowbellsNation #RingTheBell

 

You must be logged in to post a comment Login