Budapest Cowbells

Együttműködés a mentális felkészültség érdekében

Fontosnak tartjuk, hogy sportolóink számára ne csak fizikálisan, hanem mentálisan is megfelelő felkészülést és támogatást tudjunk nyújtani. Ennek érdekében az elmúlt hónapok során játékosainknak lehetőséget nyújtottunk arra, hogy coaching foglalkozásokon vegyenek részt. Ebben segítségünkre A Coaching Mindenkié Egyesület csapata volt, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkát!

Játékosaink számára a kezdeményezés nagyon fontos a pályán nyújtott teljesítményüket illetően, emellett pedig az életben felmerülő egyéb problémáik kezelésében, erőforrásaik megfelelő felhasználásában és beosztásában is segítségükre voltak partnerünk szakemberei. A sportolóinkkal foglalkozó egyik coach, Varga Judit, a következőképpen definiálta tevékenységét: „A belső játszma a sportoló tudatában zajlik, olyan akadályokat akar legyőzni, amit saját maga elé állít, melyek megakadályozzák, hogy elérje aktuális képessége szerinti legjobbját. Ezeken az elakadásokon, sport-coaching folyamat keretében tudok segíteni, a sportoló erőforrásaira, meglévő kompetenciáira koncentrálva, aktuális állapotához kapcsolódva, vizualizáltatom az elképzelt célt és annak részleteit, facilitálva (rávezetve, előmozdítva) a sportoló erőforrásait.”

Jakab Szilvia pedig, aki szintén segítette játékosaink mentális felkészülését az elmúlt hónapokban, az alábbiakat emelte ki: „A coaching szó angol jelentésére utalok először is. A coach, mint mentális edző segít a felkészülésben. A sportoló eredményt akar elérni azaz “A”-ból “B”-be eljutni. A felkészülés első lépéseinél felmérjük a sportoló mentális képességeit, hiedelem és szokásrendszerét, képességeit, kommunikációs és konfliktuskezelési képességeit, erősségeit, gyengeségeit. A coach kívülről látja a sportolót, mi az, ami megakadályozza a jobb eredmény elérésében, mik a segítő erők? A coach rámutat működési mechanizmusokra, mindezt egyszerűen, a gyakorlati életbe könnyen beépíthető módon teszi. Az elmélyítés rendszeres gyakorlással, elméleti ismeretek elsajátításával történik. A sportoló, ha megtalálja a válaszokat kérdéseire, hogyan fejlődhet, hogyan lehet mindig jobb, akkor képes elérni sokkal hamarabb a kitűzött célokat. Közös munkánkat egyszerűen gyorsítósávnak hívom, hiszen töredékidő alatt érhet el jobb eredményeket a sportoló. Az élet egyéb területein is eredményesebb lesz a sportoló, hiszen a life coaching is szerves része a gyakorlatoknak.”

A program során 11 sportolónk vett részt fejenként 4 foglalkozáson, valamint az egyes alkalmak között egyéni feladatokat is kaptak, így elősegítve a folyamatos fejlődést. Játékosaink kivétel nélkül pozitív élményekkel gazdagodtak a konzultációk során, sokat fejlődtek koncentráció, célkitűzések, szervezettség terén, és örömmel ajánlanák csapattársaiknak is a programhoz való csatlakozást. Válogatott alapemberünk, Boros László így nyilatkozott az alkalmakat követően: „Bele se gondol az ember, hogy mi is valójában a mindennapok problémáinak háttere. A coaching program alkalmain történő beszélgetések erre segítenek rátalálni. Az alkalmak hasznosak és rendkívül érdekesek, útmutató jellegűek egy nyugodtabb, problémamentesebb élethez. Bátran ajánlom bárkinek, akinek nehezen megoldható, visszatérő problémái vannak, amik hátráltatják a sportban vagy az életben történő kiteljesedésben.”

Boros László (Fotó: Kutasi Petra)

A program sikerességét látva természetesen nem állunk itt meg, az együttműködés folytatásaként a következő időszakban az eddig résztvevő és az újonnan csatlakozni kívánó játékosaink számára egyaránt lehetőséget biztosítunk A Coaching Mindenkié Egyesület szakembereivel való közös munkára. „Reméljük a kezdeményezés hatására sokat tanulhatnak játékosaink, egyesületünk pedig a továbbiakban is elkötelezett lesz aziránt, hogy ilyen téren is minőségi és folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítson nekik!” – fogalmazott egyesületünk elnöke, Varga Károly, utalva ezzel a jövőbeli tervekre.

Partnerünk ügyvezetője Zákányi Eszter pedig a következőket nyilatkozta: „Nagy örömünkre szolgál az együttműködés, mivel Egyesületünk fő célkitűzése a coaching szemlélet népszerűsítése, külön figyelmet szentelve a jövő vezetői generációra, hiszen a módszertan egy szemlélet is egyben, mely pozitív hatását megmutatja nemcsak a sportban, hanem a mindennapok során is.”

You must be logged in to post a comment Login