Budapest Cowbells

Így halad a flag foci programunk!

A Cowbells Flag Football csapatát 2021 júniusában indítottuk el, és most idejét érezzük, hogy beszámoljunk az aktualitásokról. Hogyan halad a program? Flag foci edzőinkkel közösen értékeltük az elmúlt heteket és a lehetőségeket.

Flag football csapatunkat a Cowbells utánpótlás-képzése céljából hoztuk létre, illetve, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedhessenek ezzel a fantasztikus sportággal. Az amerikai foci alapjainak biztonságos elsajátításában a Cowbells csapatának 6 felnőtt játékosa segíti a csatlakozókat heti két alkalommal. Jelenleg 15 résztvevővel zajlanak edzéseink a Tichy Lajos Sportcentrum pályáján.

A flag foci edzések elindulásával egy teljesen új programot alakítottunk ki, amely sok izgalmas újdonságot és kihívást hozott magával. Az edzőcsapat három tagjával, Dániel Márkkal, Farkas Ádámmal és Saliga Norbival jártuk körbe ezt a témát.

Hogyan jött az edzősködés, miért döntöttetek úgy, hogy a Cowbells Flag Football edzői szeretnétek lenni?

Dániel Márk: Én mindig is ki akartam próbálni, hogy mennyivel másabb gyerekekkel foglalkozni, mint felnőttekkel. Az egyetemen jelenleg (Márk fizioterapeutának tanul) leginkább felnőtteknek adok feladatokat, és azért vannak a kettő között különbségek, ezért is szerettem volna kipróbálni.

Hogyan látjátok az elmúlt néhány hónapot? Láttok esetleg változásokat az induláshoz képest?

Dániel Márk: Szerintem látható a srácok fejlődése, leginkább mozgáskoordináció terén. Azt gondolom elmondhatjuk, hogy élvezik az edzéseket, ez látszik abból, hogy hányan itt maradtak az edzéseken, miután kipróbálták.

Farkas Ádám: Azt látom, hogy nagyon lelkesek a gyerekek, és egy csomó dolgot megtanultak már. Már automatikusan megy a bemelegítés, tudják hogyan következnek egymás után a gyakorlatok.

Beszélgetés a flag fociról

A Cowbells életében ennek a fiatal korosztálynak az edzése teljesen új dolog. Milyen gyerekekkel foglalkozni?

Saliga Norbi: Marcival (Kelemen Marcell (QB) flag football edző) pont erről beszéltünk nemrég: ha épp nem jó kedvvel érkezünk edzésre, csak lepacsizunk a fiúkkal, elkezdjük az edzést és máris feltöltődünk. Jó érzés látni, ahogy gyakorolnak, és figyelnek ránk. A lelkesedésük ragályos, átragad ránk is, és ez sokat ad.

Dániel Márk: Nagyon bírom, nagy formák vannak a csapatban. Van, hogy valamit többször el kell mondani, de alapvetően nagyon jól kijövünk a srácokkal.

Mi a célotok a programmal? Akár csapatszinten, akár egyénileg.

Saliga Norbi: A csapat jövőjét jelenti az utánpótlás, ezért is fontos, hogy minél hamarabb elkezdjünk foglalkozni az új játékosokkal, és már kisebb koruktól kezdve fokozatosan készítsük fel őket. Igyekszünk az osztrák mintát követni. A program tehát hosszú távon a csapat érdekeit szolgálja, emellett a fiatalok számára is sok jó élményt szerezhetünk és egy jó közösséget építhetünk.

Farkas Ádám: Ezekhez viszont fontos, hogy meccseket is játszanak. Szeretnénk nekik lehetőséget biztosítani erre minél hamarabb. Ők is nagyon várják már, hogy versenyezhessenek.

Dániel Márk: Nekem ezek mellett még személyes célom, hogy mivel az edzősködés valamennyire összekapcsolódik az egyetemi tanulmányaimmal – pont azt tanuljuk jelenleg is, hogy hogyan tudunk másoknak feladatokat elmagyarázni, megtanítani – ez számomra egy jó plusz gyakorlási lehetőség is egyben.

Az edzések közös csapatkiáltással érnek véget

Hogy érzitek, a saját játékos pályafutásotokhoz hogyan járul hozzá a flag edzősködés?

Saliga Norbi: Az elmúlt hetekben megtapasztaltam, milyen az edzői oldalon lenni, milyen érzés, ha edzőként számítanak rám. Én teljesen megbízom a fiúkban, így arra gondolok, hogy amikor én lépek pályára, az én edzőim is ugyanúgy megbíznak bennem, és ezáltal csak még jobban szeretnék teljesíteni. Most már mindkét oldal szemszögéből látom a dolgokat, és ez engem személy szerint még inkább motivál a pályán.

Ha kedvet kaptatok a flag focihoz, ti is ki tudjátok próbálni a szabadban akár családdal, barátokkal is. Ehhez a Decathlon Magyarország áruházaiban be tudjátok szerezni a szükséges felszereléseket. Amennyiben komolyabban foglalkoznátok a sporttal, várunk titeket szeretettel edzéseinken kedden és csütörtökönként 19:00-tól!

Hajrá Cowbells!

You must be logged in to post a comment Login